A hőkamerák számos használati módja

A hőkamerák számos módon használhatók olyan célokra, ahol a pontos detektálás életbevágó. Periméter-védelemtől kezdve páciensek megfigyelésén át a berendezések biztonságos működésének ellenőrzéséig, és még számos más célra.

A hőkamerák egyre népszerűbbek azon képességükből kifolyólag, hogy detektálják a fenyegetések természetét és csökkentik a téves riasztásokat, időt és pénzt is spórolva, tehát csökkentik a fenntartási költségeket. Ebből a cikkből kiderül, hogy a hőkamerák hogyan teszik a biztonsági rendszereket még jobbá, és leírunk néhány példát, hogyan működik ez a gyakorlatban.

Észreveszik, ami számunkra nem látható

A hőkamerák úgy rögzítenek, hogy az emberekből és tárgyakból sugárzó hőt „látják”. Így akármennyire is rosszak a látási viszonyok, mégis jól behatárolhatóan észlelik a lehetséges fenyegetéseket – ugyanannyira hatékonyak teljes sötétségben, ködben és az objektumok álcázása esetén, mint fényes nappal. Ez különösen fontos veszélyes, elszigetelt helyeken, ahol éjszaka abszolút nincs fény.

Analitikával kombinálva a hőkamerák képesek kiértékelni az érzékelt potenciális fenyegetéseket, automatikusan elvetve azokat, amelyek nem veszélyesek valójában, miközben a kritikus szituációkat azonnal jelzik a biztonsági személyzetnek. Például, ha egy hőkamera kiszúr egy, a védett vagy lezárt terület felé mozgó objektumot, meg tudja mondani, hogy az nem veszélyes, például csak egy arra kóborló állat, vagy valami, amire figyelni kell, például egy autó vagy egy ember. Az utóbbi esetben küldeni lehet egy őrt, hogy kivizsgálja a helyzetet, de a fenyegetést nem jelentő helyzetek nem eszkalálódnak, a téves riasztások miatt felemésztett időt, erőforrásokat és pénzt megspórolva.

Betekintés: Castello d’Argile naperőmű

Az akármilyen fényviszonyok közötti kimagasló rögzítésnek és az analitikával való integrációnak köszönhetően a hőkamerák ideálisak nagy területek megfigyelésére ott, ahol nem praktikus vagy egyenesen lehetetlen őrökkel védeni a területet.

Egy új fotovillamos erőmű esetében Castello d’Argile-ben (Bologna), az erőmű egy kieső, nyílt, vidéki területen helyezkedik el gyakorlatilag éjszakai megvilágítás nélkül. Az erőmű 2 megawattot termel és az áramot a nemzeti elektromos hálózatba irányítják, tehát a behatolások elkerülése létfontosságú. Továbbá az erőmű kritikus természete miatt a rendszert az egész helyszínen, éjjel-nappal precíz és hatékony kontroll alatt kell tartani.

Analitikával felszerelt hálózati hőkamerák megfigyelésre való használatával az erőmű képes a helyszín teljes területén detektálni embereket, állatokat és objektumokat rendkívül precízen, napfénynél és teljes sötétségben is, a téves riasztások elkerülésével még nagy távolságok esetén is, és ha riasztás van, a riasztást kiváltó kamera képkockáját is mutatja a rendszer. Ez lehetővé teszi a biztonsági őrnek, hogy gyorsan rátekintsen a szituációra és megfelelően reagáljon, akár távolról is. Olvassa el az Axis angol nyelvű case study-ját.

Személyes adatok tiszteletben tartása

A hőkamerák másik előnye a mai személyes adatok terén tudatos világban az az, hogy nem szolgáltatnak olyan képeket, amelyek alapján valakit megbízhatóan be lehetne azonosítani, például az arcvonásai alapján. Ez különösen hasznos adatvédelmi szabályozások esetén, mivel így a szervezetek betarthatják azokat úgy, hogy a potenciális veszélyeket mégis detektálják.

A kórházak használhatják a hőképalkotást páciensekkel történő incidensek, például esések detektálására anélkül, hogy megsértenék a személyes terüket az éjjel-nappal történő rögzítéssel. A kórházi dolgozók leellenőrizhetik a kamerák képéről, hogy történt-e valamilyen incidens, és ha magas kockázatú a helyzet, segítséget nyújthatnak. Ez nem csak a téves riasztások arányát csökkenti, de a páciensek megzavarásának a számát is minimalizálja – amely fontos a rehabilitáció során.

Távoli hőmérsékletmérés

Ahogyan a cím is mutatja, a hőkamerák különösen hasznosak olyan helyeken, ahol a hőmérséklet kritikus fontosságú. Hőinformációkat adhatnak a képekhez, lehetővé téve a folyamatok megfigyelését és a normálistól eltérő hőmérsékletváltozások detektálását, például, hogy megtaláljuk, hogy honnan szivárog hő egy épületből, vagy, hogy behajtott-e egy jármű mostanában.

Egy üzletileg fontos felhasználása ennek például egy szerverszobában az eszközök optimális működéséhez szükséges hőmérséklet ellenőrzése, nehogy túlmelegedjenek. Ismételten, analitika használatával, a túlhevülő szerver azonosítható és riasztás küldhető az informatikusoknak, akik a probléma elhatalmasodása előtt képesek megoldani azt, elkerülve a rendszer leállását és az azzal járó egyéb veszteségeket. Többet olvashat a távoli hőmérséklet mérésről angolul az Axis technológiai leírásában.

Felhasználási területek széles tárháza

Kiemeltünk néhány példát a hőkamerák gyakorlati felhasználását illetően, de még ezeken kívül is rendkívül szerteágazóan használhatók biztonsági célokra, gyárakban, repülőtereken és erőművekben, vagy akár mentőakciók során személyek detektálására.

Számos alkalmazásban a hőkamerák megbízhatóbb detektálást tesznek lehetővé a hagyományos kamerákkal szemben a hatékony megfigyelésért, magas kontrasztú felvételekkel és mozgásérzékeléssel a téves riasztások és felesleges közbeavatkozások csökkentéséért.

A blogbejegyzést megtalálja angol nyelven az Axis blogjában.