A rendszámfelismerés innovatív használati módjai

A Hanwha Techwin és az FF Group, amelyek technológiai partnerek, intelligens, kamerán futó rendszámfelismerő, avagy ANPR megoldásokat fejlesztettek közösen.

Ebben a cikkben Uri Guterman, Termék és Marketing vezető a Hanwha Techwinnél, akik videomegfigyelő specialisták, és Jan Hazlbauer, Projektmenedzser az FF Groupnál, akik analitikai szakértők,  közösen kiemelnek olyan lehetőségeket a telepítőknek, amelyekkel növelhetik az eladásaikat azzal, hogy a végfelhasználóknak lehetővé teszik az ANPR által nyújtott előnyök kihasználását.

Ha visszatekintünk néhány évvel, nehezen tudjuk elképzelni, hogyan bírtunk rendszámfelismerés nélkül élni, hasonlóan, mint ahogyan ma már a mikrohullámú sütőket, a mosogatógépeket és az okostelefonokat természetesnek vesszük. Az ANPR, ahogyan a rendszámfelismerést rövidítik, egyre szélesebb körben és változatosabban használatos, a közelmúltig el sem képzelt módokon. Ez főleg annak köszönhető, hogy az élvonalbeli fejlesztőktől, mint például az FF Grouptól elérhető funkciógazdag megoldások most már sokkal többre képesek és megbízhatóbbak, mint az ANPR korábbi generációi.

Az IHS Markit által végzett legfrissebb kutatás alátámasztja a lehetőséget, hogy a videomegfigyelő megoldásokat telepítők új bevételi forrásokat hozzanak létre az ANPR által. Ez azt jelzi, hogy az intelligens ANPR eszközök eladásából származó globális piaci bevételek 2022 végére várhatóan elérik a 800 millió dollárt, azután pedig 16,4%-os átlagos éves növekedési ütemük lesz.

Az ANPR hagyományosan a rendőrség által volt használva arra, hogy ellenőrizzék, ha egy autó lopott, nem fizettek utána adót vagy nincs biztosítva. Továbbá még használták helyi hatóságok is arra, hogy betartassák a parkolási és közlekedési szabályokat, és benzinkutak a fizetés nélküli elhajtás megakadályozása érdekében. Mostanában a parkolókat üzemeltetők arra használták az ANPR-t, hogy szabályozzák a „fehér listás” kocsik behajtását és távozását.

Új lehetőségek

Az ANPR megoldásoknak, amelyek megfizethetők gyakorlatilag bármilyen telepítéshez, a növekedett funkcionalitása és elérhetősége azt jelenti, hogy a telepítők most már segíthetik az ügyfeleiket az ANPR tradicionálisan biztonsági célokon felüli használatában is. Az ANPR felhasználási módjai között már manapság is látni néhány érdekes és nem mindennapi példát, az alábbiakat is beleértve:

  • Marketing megoldás

Egy marketing ügynökség arra használja az ANPR-t, hogy kiértékelje a hirdetőtáblás reklámkampányok hatását. Egy ANPR applikáció, amely a nyílt platformú, magas minőségű hálózati kamerák fedélzetén fut, információkat nyújt a reklámtábla előtt elhaladó autók számáról és sebességéről. Ez jelzi a reklámokat valószínűleg látó emberek számát és a megtekintések hosszúságát. Az ügynökség arra használja ezeket az adatokat, hogy az ügyfeleinek jelentéseket adjon az egyes reklámtáblák költséghatékonyságáról, más helyszíneken lévőkkel összehasonlítva.

  • Ideiglenes hozzáférés építkezéseknél

Az egészségügyi és biztonsági eljárásokat szigorúan be kell tartani az építkezéseken és a belépéseket is szigorúan szabályozni kell az értékes berendezések és gépek eltulajdonításának visszaszorításáért. Ezt szem előtt tartva, ANPR lett telepítve egy nagyméretű építkezésen egy Full HD hálózati kamera fedélzetére, a járművek behajtásának szabályozásához szükséges biztonsági őrök számának csökkentése érdekében.

Az ANPR app felismeri a helyszínre beengedhető járművek rendszámait, beleértve az építkezést végző vállalat és a beszállítók teherautóit. Az ideiglenesen vagy véglegesen engedélyezett járművek rendszámaitól függően a rendszer automatikusan engedélyezi vagy megtagadja a behajtást, bármiféle emberi beavatkozás nélkül.

  • Járművek sebességének ellenőrzése

Az ANPR növeli a nagy logisztikai központokban lévő emberek biztonságát is.

Sok ember dolgozik ezeken a rendkívül nyüzsgő helyszíneken. Mivel a járművek folyamatosan jönnek és mennek, a logisztikai központ tulajdonosainak kötelessége minimalizálni az ütközések veszélyét, amely a dolgozók és a látogatók súlyos sebesüléséhez vezethetne.

Két különböző helyszínen lévő kamerák fedélzetén fut a szoftver és a két pont között a rendszámtáblákat felismerve kiszámítja a rakodó területre behajtó vagy kihajtó járművek átlagsebességét.

A biztonsági személyzet riasztást kap, ha bármelyik sofőr átlépi a szigorúan betartatott sebességhatárt. A potenciális balesetek száma magas ezen a forgalmas helyszínen, ezért a biztonsági személyzet bármelyik sebességhatárt be nem tartó vezető számára felhatalmazott bírságok kiállítására.

  • Hotel parkolás

Egy város központjában lévő hotel arra veti be az ANPR-t, hogy biztosítsák a vendégek parkolóhoz való hozzáférését éjszaka, amelyben korlátozott számban vannak parkolóhelyek. Az előre regisztrált járművek automatikusan beléphetnek, míg a szolgálatban lévő menedzserek szöveges riasztást kapnak, amikor egy vendég behajt a parkolóba, hogy üdvözölve lehessenek a hotelba lépéskor.

A hotel büszke az ügyfelei élményének fokozására tett törekvéseire. Ennek egyik módja a parkolóhelyek biztosítása a vendégek számára, aztán pedig a személyes üdvözlet a hotel egy magasabb beosztású tagjától. Az ANPR lehetővé teszi számukra mindezt hatékonyan és takarékosan csinálni.

  • Visszatérő személyek

Egy olyan piacon, ahol nagy a versengés, az üzletek még nagyobb hangsúlyt fektetnek a visszatérő ügyfelekre. Tehát nem csak a hotelek kívánják az ügyfeleiket VIP személyekként kezelni. Az autókereskedők például kihasználjál az ANPR-ban rejlő lehetőségeket, hogy azonosítsák a visszatérő ügyfeleket, amikor azok behajtanak a kereskedés parkolójába. Miközben nagyra van tartva minden meglévő és potenciális ügyfél látogatása, a vállalat szeretné a korábban élvonalbeli modelleket vevő ügyfeleit kiváltképp üdvözölni.

Ahogyan a városi hoteles alkalmazásban is, a vezetőség itt is szöveges riasztást és emailt kap, amikor egy fehér listán szereplő rendszámú ügyfél hajt be a kereskedés parkolójába.

 

Az előbbi csak néhány példa az ANPR innovatív használati módjaira. Kétség sem fér hozzá, hogy a professzionális biztonságipari telepítőcégek még több ilyen módot fognak találni ennek a magas hatásfokú technológia kiaknázására és az ügyfeleiket hozzáadott értékhez fogják juttatni a videomegfigyelő rendszereik használatával.

A cikket megtalálják a Hanwha Techwin Europe weboldalán angol nyelven.