Axis - A hálózati audió legújabb trendjei

A hálózati audió dinamikuson bővülő üzletág. A technológiai fejlődés számos új lehetőséget nyit az audió hálózati rendszerekbe integrálására.  A közelmúltban Amszterdamban megrendezett Integrated Systems Europe, (ISE)  konferencián, amelyen az Axis is részt vett, pár nagyon érdekes, a hálózati audió felhasználásával és funkcióival kapcsolatos trend körvonalazódott.

Hallani és hallatni, nem csak látni

A hang  természetes kiegészítése a biztonsági megfigyelőkameráknak. Mivel az Axis a kamera szegmensben ismert és elismert, az ISE-n jelenlévők meglepődtek, hogy csak audiomegoldásokat találtak az Axis standjánál. Azonban, amint rátekintünk a megfigyelőkamerák legfőbb céljára – látni azt, ami történik egy adott területen, a hálózati audióval való összefüggés nagyon is logikus. Ahelyett, hogy passzívan néznénk, ami történik, az audió hozzáadásával a felhasználók hallhatják is a történéseket, sőt beszélhetnek is a kameráknál lévőkkel, javítva a biztonsági megoldás hatékonyságát.

A hálózati audió videomegfigyelő rendszerhez való hozzáadása segíthet megakadályozni a bűntetteket és a biztonsági őrök vagy akár a rendőrség helyszínre hívását is feleslegessé teheti bizonyos esetekben. Például, egy riasztórendszerhez csatlakoztatott hangszórón automatikusan lejátszható egy hangüzenet vagy az operátorok távolról rászólhatnak a potenciális betolakodóra. Amint a kamera riasztást indít, automatikusan, azonnal  lejátszható egy előre felvett üzenet, miközben az operátor rátekinthet a terület képére és élőben kommunikálhat, figyelmeztetheti a tilosban járókat, hogy távozzanak. Egy szóban adott üzenetnek sokkal nagyobb visszatartó ereje van a bűnözőkkel szemben, mint egy hagyományos sziréna hangjának.

Közintézmények és a logikus zónakezelés

Az ISE-n jelenlévő közintézmények, például iskolák és egyetemek közül sokan  szembesültek az audio zónák kezelésének problematikájával.  Ideális körülmények között a cél az, hogy az egyes osztálytermek külön-külön zónák legyenek, de ez a hagyományos technológiákkal rendkívül nehezen kivitelezhető – az ilyen mennyiségű különálló zóna létrehozásához szükséges csatlakozások és a technikai komponensek magas száma dedikált technikai termet, bonyolult tervezést és beállítást kíván, amely igen drága az analóg rendszerekkel.

A hálózati audió legújabb fejlesztésével a probléma orvosolható, hiszen az egyes hangszórók saját IP-címmel rendelkeznek és különállóan kezelhetők a hálózaton. A Power over Ethernet (PoE) technológia használatával egyetlen szabványos hálózati kábellel megoldható az egyes hangszórók meglévő hálózati infrastruktúrához való csatlakoztatása és a tápellátása is. Ily módon külön is ki lehet választani hangszórókat, de a hangszórók dinamikusan hozzáadhatók/eltávolíthatók akár több csoporthoz/csoportból is, mindezt központilag, egy egyszerű fogd-és-vidd felületen keresztül. Ez lehetővé teszi hangos tartalmak lejátszását és ütemezését, amelyek mindig a kívánt hangszórón/hangszórókon szólnak, így élő bejelentések tehetők meghatározott termekben vagy ütemezett emlékeztetők hozhatók létre, például be- kicsengetés . Ez hasznos lehet, amikor az igazgató bejelentése csak bizonyos osztályokban lévő tanulók számára releváns, a többieket így nem zavarja a tanulásban.

E mellett a hálózati audió használatával a hangrendszer kezelése és karbantartása is jóval egyszerűbb. A hálózaton lévő összes hangeszköz központilag kezelhető, ellenőrizhető a kondíciójuk, az esetleges hibák megkereshetők és a mindennapi feladatok, mint például a hangerő kezelése sem probléma.

Ez a megoldás rugalmasan skálázható és módosítható a változó igényeknek megfelelően, amely különösen fontos az oktatási intézményekben, ahol a költségvetés szűkös lehet.

Hangminőség Londontól Párizsig

Egy másik, sokak által érdekelt területe az audiónak az a hálózati hangszórók hangminősége, különösen a vendéglátó és a kereskedelmi szektorban, ahol a minőségi  ügyfél élmény különösen fontos.  Érdekes módon az ISE-n jelen lévő számos megoldás a magas minőségű hangot előállítani képes hangszórókra helyezte a fókuszt. Tradicionális esetekben a hang a racken kerül előállításra és úgy jut el az egyébként a gyakran magas minőségű analóg hangszórókhoz ami viszont többnyire hangminőség romlást eredményezhet.

Azonban a magas minőségű hang átvitelének az új módja – különösen nagy távolságok esetén –  a hang teljesen digitális továbbítása a hangszórókig hálózaton keresztül. Az egyes hálózati hangszórók feldolgozzák a digitális jeleket, fejlett hangszínszabályzással, szűréssel és tömörítéssel. Ez tisztává teszi a beszédhangot és optimalizálja a zenét a legjobb minőségű hangért. Mivel így nem szorulunk a hagyományos kábelekre, a hangadatok nagy távolságokra is lehetnek, a hangminőség nem fog romlani a hangszóróhoz  küldés során.

Ez a megoldás üzletláncok esetén is ideális, ahol az egyes boltok szétszórva helyezkedhetnek el az országban – sőt, akár több országban – mégis ugyan azokat a zenéket szeretnénk bennük lejátszani. Így egy központi irodából vezérelhető minden zene az üzletlánc összes boltjában, az audiominőség bárminemű romlása nélkül.

Milyen az igazi hálózati audió?

Elkerülhetetlenül, az audiomegoldások másik főbb fókusza az küllem volt – a különféle kinézetek és funkciók, amelyek bizonyos hallgatóságok és felhasználási módok számára előnyösebbek. Sok ilyen megoldás azonban hiába állítja magáról, hogy hálózati audió képességeket kínál, a hangszórók csupán buta terminálok a racken feldolgozott digitális hang számára.

Új megoldásra van szükség, hogy igazi, intelligens hálózati audiót tegyünk lehetővé ezekkel a hangszórókkal. Az Axis azért, hogy növelje a végfelhasználók számára az intelligens audió opciókat anélkül, hogy kompromisszumot kellene nekik kötniük az új befektetésük dizájnját illetően vagy ki kellene dobniuk a már meglévő hagyományos hangszóróikat, bemutatta a legújabb eszközét: az AXIS C8210 hangerősítőt. Ez egy, az IP hálózati audió minden előnyét tartalmazó kompakt doboz, amellyel okosítani lehet az akár már meglévő passzív hangszórókat, hogy azok a hálózati audió minden képességével és előnyével rendelkezzenek. Az újdonság várhatóan 2019 márciusának végétől válik megvásárolhatóvá.

Az eredeti blogbejegyzést az Axis blogjában olvashatják angol nyelven.