Megfigyelés kevés fénynél - az érzékeny kamerák robbanásszerű terjedése

Uri Guterman, a Hanwha Techwin Europe Termék & Marketing vezetője az alacsony megvilágítottságban is jól rögzítő kamerákat helyezi a célkeresztbe.

Egy, az IHS Markit által készített friss jelentés szerint, amely az üzleti életet formáló területekbe való betekintésre van specializálódva, az alacsony megvilágításban történő fejlett rögzítési funkcióval rendelkező videomegfigyelő kamerák szárnyra fognak kapni az elkövetkezendő négy évben. Miközben 2015-ben a piacra kerülő, ilyen típusú kamerák becsült száma körülbelül 4,75 millió volt, ez a szám 2022-re előre vetítve növekedni fog 51 millió körüli értékre.

Ami jó hír a rendszerintegrátorok és a végfelhasználóik számára az az, hogy, a gyártás és verseny növekedése miatt, e kamerák ára nagy valószínűséggel fokozatosan csökkenni fog. Ez gyakorlatilag bármelyik videomegfigyelési projekt számára megfizethetővé fogja tenni őket és serkenteni fogja az elterjedésüket.

Ezzel szemben a behatolóknak, akik általában a sötétséget kihasználva törnek be területekre, ez rossz hír, hiszen a végfelhasználók magas minőségű kamerákat vethetnek be, amelyek még nagyon gyenge megvilágítottság mellett is képesek bizonyító erejű képeket készíteni, a rajtuk szereplő személyek beazonosíthatók.

Mit értünk az alacsony megvilágítottságban történő fejlett rögzítési funkció alatt?

Hát, például, az egyik bullet kamera, amely mostanság jelent meg a piacon, a világ első 0,94 f-stop lencséjével van felszerelve, amely a kamera érzékelőjébe beépített sens-i technológiával kombinálva zajmentes, tiszta színű képeket eredményez, még akkor is, ha a megvilágítottság mértéke rendkívül alacsony, csupán 0,004Lux. Ennek a kamerának az alacsony megvilágítottságban nyújtott teljesítménye olyan jó, hogy kicsi a valószínűsége, hogy a kamera beépített infravörös megvilágítására sok helyzetben szükség lenne.

Hasznos, vagy egyenesen szükséges?

Az emberek képesek tárgyakat és tevékenységeket viszonylag alacsony mértékű fényben is látni, a szem és az agy összetett munkájának köszönhetően. Egészen a közelmúltig, a videomegfigyelő kamerák a közelében sem voltak ennek a lenyűgöző számítási teljesítménynek, és így gondot jelentett számukra a minőségi képek készítése kihívást jelentő fényviszonyok között.

A környezetvédelmi problémák, mint a fényszennyezés és az energia árak, továbbá a fenntartási telepítési költségek, amelyek a kiegészítő lámpákhoz kapcsolódnak, jelentősen növelték az igényt a videomegfigyelő kamerák legújabb generációjára, amelyek bizonyító erejű képeket hoznak létre nagyon alacsony megvilágítottság mellett is.

Habár e kamerák közül számos rendelkezik beépített IR LED megvilágítással, ezek önmagukban nem elégítik ki minden videomegfigyelési alkalmazás követelményeit. Ahol, például, leplezve kell videomegfigyelést folytatni, a LED-ekből kiáradó vörös fény hamar elárulja a behatolóknak a kamerák létét, még mielőtt az operátor képes lenne riasztani a biztonsági őröket vagy a rendőrséget. Biztonsági okokból, a vasútat üzemeltetők nem telepíthetnek olyan kamerákat, amelyek infravörös megvilágítással rendelkeznek.

Mindazonáltal egyre inkább népszerűek, ami érthető, hiszen a beépített IR LED-ek, amelyek kevés energiát fogyasztanak, automatikusan aktiválódnak és kameramodelltől függően akár 100 méterig is világítanak.

Bizonyos legújabb generációs kamerákon az infravörös megvilágítás intenzitása automatikusan a megfelelő szintre állítódik át a zoomtól függően, miközben számos „Flateye” kamerának van a lencse előtt bura helyett lapos ablaka. Ez csökkenti az infravörös megvilágítás által szórt fény tükröződését, amelyet nedvesség okoz, és az átlagos átlátszó bura hiányában megszűnik a karcolások lehetséges hatása a képtisztaságra.

A megfelelő megoldás kiválasztása

Az alacsony megvilágítottságú helyszínek nehézségeire nincsen egyöntetű válasz, de a megfelelő tanácsokkal, az ilyen kihívásokkal megbirkózó videomegfigyelő megoldások megtervezése nem jelenthet problémát. A magas felbontás és érzékenység kulcsfontosságú, de az is fontos, hogy a kamerának legyenek olyan tulajdonságai és funkciói, amelyek növelik a teljesítményét, mint például Széles dinamikatartomány (WDR), Automatikus erősítésszabályozás (AGC) és Sense-Up funkció. Továbbá a használt lencsének passzolnia kell a kamera teljesítményéhez, mert ezáltal a szenzor annyi fényt kap, amennyi csak lehetséges.

Nyilvánvalóan van értelme olyan gyártóval együtt dolgozni, amely fel van készülve az alacsony megvilágítottságban rögzítő kameráiba vetett bizalma megerősítésére egy élő helyszíni demonstráció kivitelezésével. Bizonyosan érdemes időt szánni a különféle lehetőségek megvizsgálására azért, hogy ne bánja meg utólag a vásárlást egy elhamarkodott döntés miatt. Nem kicsi a kamerák választéka, de ez leszűkíthető, ha egy rendszerintegrátorhoz vagy annak a disztribútorának technikai részlegéhez fordul tanácsért.

A hírt megtekintheti angol nyelven a Hanwha Techwin Europe weboldalán.