Testhőmérséklet detektálása hőkamerával

Tisztelt Partnerünk,

Mint, azt bizonyára te is tapasztalod a koronavírus európai terjedése miatt fokozott érdeklődés mutatkozik az olyan eszközök iránt, melyek alkalmasak arra, hogy a testhő mérésével kimutassák a potenciális fertőzötteket. Számos gyártó kínál erre megoldást, így most mi is szeretnénk tájékoztatni arról, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésedre kínálatunkban, melyek alkalmasak lehetnek erre a feladatra.

Először is fontos tisztázni néhány kérdést, melyet olyan végfelhasználókkal egyeztettünk, akik tervezik (vagy már el is indították vagy éppen rendelkeznek) ilyen eszközök beszerzését:

Elvi kérdések és válaszok:

Milyen pontosság szükséges a magasabb testhő kimutatásához?
Válasz: A különböző gyártók jellemzően 0.3°C fokban határozzák meg azt a pontosságot, amely már alkalmas a feladatra.
Mi értelme van a vizsgálatnak, ha a betegség első időszakában – akár 2-3 hét is lehet – a fertőzésnek sok esetben nincs semmilyen jele?
Válasz 1: A felhasználók megpróbálnak rendkívül óvatosan eljárni, betartatni a biztonságos távolságot a munkavállalók közt és természetesen informálni őket, hogy amennyiben a betegség valamely jelét észlelik, akkor ne menjenek be dolgozni. Ennek ellenére a munkavállalók közül sokan ezt nem veszik figyelembe és a fertőzés egyértelmű tüneteit mutatva is bejárnak dolgozni, mert jobban féltik az állásukat és a megélhetőségüket, mint az egészségüket ebben a nehéz helyzetben. De előfordul olyan eset is, hogy maga a munkavállaló nem „érzi” a magasabb testhőmérséklettel járó tüneteket sem. Az egyik végfelhasználónál, a műszakváltásnál végzett teszt során öt munkavállalót észleltek magasabb testhőmérséklettel, mely munkavállalóknál sajnálatos módon a későbbi laborvizsgálat is kimutatta a fertőzés jelenlétét.
Válasz 2: A munkaadók jelenleg is tesztelnek jellemzően kézi eszközöket használva, de ezekkel az eszközökkel rendkívül nehéz tartani az ajánlott biztonságos távolságot. Ezen felül kérdés, hogy a tesztelést végző biztonsági személyzetnek, mint a munkavállalókat megillető biztonságos munkavégzéshez való joguk nem csorbul-e azáltal, hogy ennyire a frontvonalba vannak küldve.
Hogyan lehet azt kezelni, hogy a nőknek a menstruációs napokon akár 0.5°C-al is megemelkedhet a testhőmérsékletük?
Igen, ez egy nehéz kérdés, melyet a biztonsági szolgálatnak szükséges diszkréten kezelnie. Az eszköz természetesen nem tud ilyen alapú különbséget tenni.

Technikai kérdések:

Hogyan lehetnek az olyan eszközök a testhőmérséklet 0.3°C pontosságon belüli meghatározására alkalmasak, melyekről az eszköz gyártójának adatlapja 5°C pontosságot ad meg?
Válasz: A gyártói adatlapokon megadott értékek az eszköz teljes működési tartományára megadott értékek. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a pontossági érték meghatározásánál a szélsőséges külső hőmérséklet tartomány (-40°C – 60°C működési hőmérséklet), a mért objektum lehetséges hőmérséklet tartománya (-40°C – 550°C hőmérséklet), valamint a mért objektum lehetséges távolsága (minimum 2.1 métertől az objektum méretének függvényében akár 100 méter is lehet, de minimum 10 pixel) is figyelembe van véve. Ehhez képest ebben a feladatban az eszköz elhelyezése tipikusan beltér (nagyjából állandó 20°C körüli hőmérséklet), a mért objektum mérete nagy (az arc akár több, mint száz pixel), valamint a távolsága kicsi (maximum 3 méter). Ebből is látszik, hogy ezek az értékek drasztikusan eltérnek az eszközre sarokparaméterként megadottaktól.
Mi szükséges a testhőmérséklet méréséhez?
Válasz: Az általunk kínált megoldás talán a legegyszerűbb felépítésű. Mindössze az Axis Q2901-E Temperature Alarm kamerája, valamint egy speciális erre a feladatra optimalizált applikáció szükséges hozzá. Az Axis kamerák magas számítási kapacitásának köszönhetően az applikáció közvetlenül a kamerán fut. Az applikáció fejlesztője a spanyol Grekkom cég, akiknek évtizedes tapasztalatuk van a hőkamerákra feljasztett különböző szektor-specifikus alkalmazásokban.
Mi szükséges az ellenőrzéshez?
Válasz: A kamera és az applikáció egyszerűen integrálható akár a meglévő videó-menedzsment rendszerekbe is, így a már meglévő portaszolgálati kliens számítógépeken követhető minden, az applikáció arra alkalmas videó menedzsment rendszerben akár riassztást is ki tud váltani. De ennek hiányában természetesen lehetőség van egy külön számítógép használatára is, mivel az eszköz önmagában is működőképes. Ekkor a monitoron jelzik ki a mért értéket, a beállított határérték felett riasztást generál a képernyőn. További megoldás lehet az AXIS T8705 Video Decoder használata, melynek segítségével külön számítógép használata nélkül lehetséges 1 vagy maximum 16 kamera képének monitoron történő megjelenítése HDMI kimenetén keresztül.

Backbox vagy nem backbox?
Válasz: Vannak gyártók, melyek az ilyen rendszereiket un. backboxkszal együtt értékesítik, mely eszköz folyamatosan egy referencia hőmérsékletet nyújt a hőkamera számára, így biztosítva a folyamatos „önkalibrálást”. Az Axis Q2901-E esetében a ilyen eszköz használatára nincs szükség, amely így mind a telepítési időre, mind pedig a termék árára kedvező hatással van.
Integrálható beléptető rendszerrel?
Válasz: Az Axis Q2901-E kamerák rendelkeznek I/O porttal, így akár az is megoldható, hogy a beléptetéshez kártyalehúzás és a negatív hőmérsékletmérési eredmény is szükséges legyen. Ezen felül, mint minden Axis termék esetében az eseményről szoftveres úton is lehet a beléptető rendszert értesíteni, így szoftveres integráció is lehetséges.
A kamerán és az applikáción kívül mi lehet még szükséges?
Válasz: Alapvetően a kamera megfelelő elhelyezéséről (esetlegesen valamilyen speciális konzol vagy tripod) és tápellátásáról (PoE) szükséges gondoskodni.
Mennyibe kerül?
Válasz: Az AXIS Q2901-E kamera listaára: 4.366.- EUR + Áfa, az AXIS T8705 listaára: 299.- EUR + Áfa valamint a feladathoz szükséges applikáció listaára: 1.635.- EUR + Áfa, mely ár tartalmazza a távoli supportot a konfigurációhoz, amennyiben az szükséges. A termékekből az Axis partneri besorolásnak megfelelő kedvezmény szint érvényesíthető!

Letölthető dokumentumok: Applikáció adatlapKérdések és válaszok.