Videomegfigyelés a tömegközlekedésben

Egy UITP jelentés szerint a digitalizáció miatt elterjednek a legújabb videomegfigyelési trendek a tömegközlekedésben

Az elmúlt pár évben a tömegközlekedésben használt videomegfigyelés rohamosan elterjedt; eredményeként a biztonság jelentősen megnövekedett a városokban. Másképpen fogalmazva egyre biztonságosabb az utasok számára használni a tömegközlekedési járműveket és a vállalatoknak is veszélytelenebb a működése. A Union Internationale des Transports Publics (UITP) az iparági szakértő Axis Communications-szel összefogva készített egy felmérést a tömegközlekedési szervezeteket megcélozva, hogy felmérje a tömegközlekedésben használt videomegfigyelés legújabb trendjeit.

A digitalizáció kora

A digitalizáció által számos módon megváltozik a gazdaságok és társadalmak működése, különösen igaz ez a tömegközlekedésre is. A digitális kor főbb alkalmazási lehetőségei között van például a megnövekedett hatékonyság és minőség, az ügyfelek élményének fokozása. A digitalizáció továbbá jelentősen megváltoztatta a közvéleményt a videomegfigyelésről 2015 és 2018 között. Kezdetben a videomegfigyelés használata az utasok és a személyzet „biztonságérzetére” kifejtett pozitív hatása által lett mérve. Mostanra a javulás mértéke 80% az utasok és a személyzet tényleges biztonságát figyelembe véve.

Az UITP legújabb felmérése azt mutatja, hogy 2015-höz képest a csak analóg kamerákat használó tömegközlekedési rendszerek száma lényegesen csökkent (25%-ról 18%-ra), mivel a meglévő rendszerek fejlesztései és a teljesen új telepítések egyre inkább digitális formában öltenek testet. A digitális videomegfigyelésre történő váltás léte egyértelmű, hiszen a vállalatok 82%-a használ digitális komponenseket a rendszereiben.

Valós idejű technológiákba és analitikákba való megnövekedett befektetés

Az IP videomegfigyelés irányába történő elmozdulás segíti az operátorokat a valós idejű analitikák használatában, a jobb döntéshozás érdekében. Ez a változás igaz a kevésbé gyakori, kritikus helyzetekben történő döntéshozatalra is (vészhelyzetre vagy biztonsági fenyegetésre adott válasz). Például, gépi tanulás használatával megállapítható, hogy mi a „normális” tevékenység egy jeleneten és automatikusan riasztás indítható „abnormális” tevékenység észlelésekor.

Habár még mindig használnak analóg kamerákat a tömegközlekedés bizonyos területein, a városok biztonságosabb és okosabb megoldásokra vágynak. A jelentés kiderítette, hogy 2015-ben csak pár analitika, mint például „graffiti detektáció” volt használatban, a válaszolók kevés hányada által (kevesebb, mint 10%). Ezzel szemben 2018-ban mind a 17 fajta vizsgált analitika használva volt, a legnépszerűbbek 50%-ot megközelítő vagy nagyobb használati eredménnyel a válaszadók között: betörés, területekre való behatolás és vasúti pályára való betérés detektáció. Az ezen a területen történő növekedés egyértelműen az egyre fejlettebb analitikák fejlesztésének köszönhető, amelyek még hasznosabbá és megbízhatóbbá teszik a hálózati kamerákat. A növekedés világosan jelzi az analitikával ellátott kamerák elterjedését, így hamarosan szükséges lesz a még intelligensebb menedzsment rendszerekbe való befektetés.

Növekvő támogatás a vállalatoktól és az utasoktól egyaránt

A videomegfigyelés utasok általi elfogadottsága biztonsági szempontból mindig is magas volt. A jelentés szerint a videomegfigyelés nyilvánosság általi támogatottsága nőtt 2015 óta (65%-ról 73%-ra), miközben, összehasonlítás képpen, a személyzet általi támogatottság stabilan 78%-on maradt. Ez annak tudható talán be, hogy néhány nagy volumenű, tömegközlekedéssel kapcsolatos incidens vizsgálatát hasznos felvételek segítették. Például, a 2016. március 22-ei brüsszeli bombázásokat követően a metróban bombát robbantó személy és a társa, aki elhagyta a metróhálózatot a bomba élesítése előtt, gyorsan azonosításra kerültek az élő videofolyamok használatával, arcfelismerő szoftver segítségével, amely a rendőrség számára értékes, percre pontos információkkal szolgált. A hagyományos CCTV rendszerekkel ellentétben az arcfelismerés képes volt magas minőségű képeket megörökíteni a gyanúsítottakról, gyorsabb és hatékonyabb azonosítási folyamatot lehetővé téve.

Habár a személyes adatok védelme gyakran vita forrása szerte a világon, ma úgy néz ki, hogy a biztonsággal járó előnyök, amelyeket a videomegfigyelés nyújt, egyre inkább fontosabbak a személyes tér csökkenésénél az utazók között. Ez az egyre növekvő elfogadás megfigyelhető a videók megosztásának masszív növekedésében is, belsős és külsős felek számára egyaránt. A friss jelentés szerint a válaszadók 2015-ben átlagosan 3,04 partnerrel osztották meg a videókat, miközben 2018-ban az átlag 3,4-re nőtt. Továbbá, 2015-höz képest növekedés figyelhető meg a videók megosztásában a következő területeken: “Városi megfigyelési központok” (10%-ról 22%-ra), “Tűzoltóságok” (4%-ról 28%-ra) és “Helyi/nemzeti védelmi központokban” (5%-ról 12%-ra). Ezek a számok mélyebb együttműködést sejtetnek, a vállalatok együttesen dolgoznak a szélesebb körben értett társadalom biztonságáért. Ahogy egyre több fél vesz részt ebben, úgy az együttműködés, az egymásba vetett bizalom és videomegfigyelés elfogadottsága által a tömegközlekedésben használt videomegfigyelés tovább szolgálja a jelentőségteljes célját, amelyre szánták.

Összegzés

Ahogyan ez a kollaboratív felmérés világosan bemutatja, a személyzet és az utasok is egyre inkább értékelik a videomegfigyelési technológia használatát a tömegközlekedésben, különösön a biztonságra gyakorolt jótékony hatása tekintetében. Ennek eredményeként a videomegfigyelést körülvevő technológia rohamosan fejlődik. A lehetőség, hogy videomegfigyelő rendszerek a tömegközlekedési szervezeteket valós időben segítsék, ahogyan azt 2015-ben megjegyeztük, nagyon gyorsan valósággá válik 2018-ban. A videomegfigyelés továbbra is fontos része lesz bármelyik tömegközlekedési eszköznek, amelyen bevetik, és ékes példája lesz annak, hogy a digitalizáció mennyire sikeresen zajlik ebben a szektorban.

Az eredeti blogbejegyzést megtalálja angol nyelven az Axis blogjában.